TheatricalDROPS 14 – Κακουδάκη Τζωρτζίνα (16 Ιουνίου 2017)

Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, σκηνοθέτης, θεατρολόγος, δασκάλα θεάτρου σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, σύμβουλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου και υπεύθυνη του Λυκείου Επιδαύρου, μίλησε με την Αγγελική-Ειρήνη Μήτση στο Theatrical DROPS για το καινοτόμο πρόγραμμα του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ-ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2017.

td14 (1)

Τμήμα δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά των οποίων οι γονείς θα παρακολουθούν τις παραστάσεις στην Επίδαυρο δημιουργείται φέτος. Τα παιδιά θα απασχολούνται από ειδικά εκπαιδευμένους παιδαγωγούς τέχνης και θεατροπαιδαγωγούς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όταν μετά την παράσταση γονείς και παιδιά θα μπουν στο αυτοκίνητο θα έχουν  έναν κοινό τόπο για συζήτηση στο τέλος της βραδιάς! Γιατί το Θέατρο είναι πάνω από όλα ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ!

td14 (2)Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, γεννήθηκε και ένας νέος θεσμός, αυτός του Λυκείου Επιδαύρου, το οποίο και διοργανώνει εφέτος το Διεθνές Σχολείο Αρχαίου Δράματος, στην Επίδαυρο από τις 4 έως και 19 Ιουλίου.
Η προσπάθεια αυτή, εκτός από το Λύκειο, αφορά σε μία σειρά παράλληλων δράσεων, που έχουν διπλή κατεύθυνση. Απευθύνονται τόσο στους καλλιτέχνες, όσο και στους θεατές και τους πολίτες της περιοχής της Επιδαύρου και της Αργολίδας.

Με χρηματοδότηση του Δήμου Ναυπλιέων και της Αντιπεριφέρειας Αργολίδας, πραγματοποιούνται σεμινάρια σε θεατροπαιδαγωγούς της περιφέρειας, οι οποίοι με την σειρά τους παραδίδουν θεατροπαιδαγωγικά μαθήματα σε ενήλικες, παιδιά και εφήβους, τα οποία θα διαρκέσουν μέχρι τον Ιανουάριο.

Πραγματοποιήθηκε μια σειρά διαλέξεων για το αρχαίο δράμα, με περιεχόμενο από τα έργα που θα ανέβουν φέτος στην Επίδαυρο. Αυτές οι διαλέξεις παραδόθηκαν σε όλο το φάσμα των ηλικιών, από τα νηπιαγωγεία μέχρι τα ΚΑΠΗ.

Με δυο λόγια, η φιλοσοφία που διέπει την προσπάθεια αυτή καθώς και τις παράλληλες δράσεις είναι η δημιουργία “καλών Θεατών” – “ενεργών Πολιτών”.

Οι βασικές θεματικές ενότητες του Λυκείου Επιδαύρου είναι οι εξής:

  1. «Ο ηθοποιός αντιμέτωπος με τις προκλήσεις του αρχαίου δράματος» Adolf Shapiro
  2. «Fighting Monkey» Rootless Root – «Τεμαχίζοντας το Σώμα του Χορού» Μάρθα Φριντζήλα
  3. «Dancing Birds» Koen Augustijnen, Rosalba Torres
  4. «Μετατρέποντας όλο το σώμα σε μάτια» Φιλλίπ Ζαρρίλι – «Δημόσιο Πρόσωπο» Σίμος Κακάλας
  5. «Από το Δρώμενο στο Δράμα» Μιράντα Τερζοπούλου – «Η φωνή στην τελετουργία του θρήνου στη νεότερη Ελλάδα, η σύνδεσή της με την αρχαιότητα και η χρήση της στη σκηνή» Ρηνιώ Κυριαζή – «Ο κύκλος και η τελεία» Κωνσταντίνος Ντέλλας
  6. «Ανακαλύπτoντας τον κωμικό χαρακτήρα» Ενρίκο Μπανβέρα
  7. «Σπουδή στην Ηλέκτρα» Simon Abkarian – Catherine Schaub Abkarian

td14 (3)Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 170 ώρες πρακτικών και θεωρητικών εργαστηρίων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Θα λειτουργήσουν 8-10 βασικά εργαστήρια από επιλεγμένους διδάσκοντες, τα οποία θα συμπληρώνονται από επιλεγόμενα εργαστήρια μικρότερης διάρκειας, όπου θα διδάσκονται από επιπλέον εξειδικευμένους καθηγητές ειδικών θεματικών και τεχνικών δεξιοτήτων του αρχαίου δράματος. Το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί με διαλέξεις, περιπάτους και άλλες δραστηριότητες- μερικές από αυτές από κοινού με την τοπική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Τα μαθήματα που σχετίζονται με σώμα, κίνηση, μουσική και τραγούδι θα διδάσκονται κάθε χρόνο από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Επιδαύρου και δασκάλους από συνεργαζόμενους φορείς και σχολές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μιλήσαμε για το Θέατρο που είναι Παιδεία και Εκπαίδευση και το πόσο απαραίτητο είναι για τον άνθρωπο! Απολαύστε τη κουβέντα!

Συντάκτης: mitsi.ae

Φωτογράφος θεατρικών παραστάσεων και πορτρέτων, ηθοποιός, συντηρήτρια έργων τέχνης, κυρία Λογοτεχνία, ραδιοφωνική παραγωγός εκπομπών για το θέατρο TheatricalDrops, μητέρα δύο παιδιών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: