A-Z Filmmaking Lab – από τη θεωρία στην πράξη (2 Δεκ 2017)

A-Z Filmmaking Lab – από τη θεωρία στην πράξη
Πραγματοποιεί ο σκηνοθέτης Αλεσσάντρο Σπηλιωτόπουλο με βασικό του συνεργάτη τον σεναριογράφο Ηλία Φλωράκη.
Δηλώσεις συμμετοχής και αποστολή σύντομου βιογραφικού: oikonomopoulou.n@gmail.com, 6974317654 και 6938620380.

Ένα κινηματογραφικό εργαστήρι διάρκειας 5 μηνών (ελαχ. 2 ώρες/εβδ.) , στη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούνουν και να συμμετάσχουν σε όλα τα στάδια δημιουργίας μιας ταινίας, από τη σύλληψη της ιδέας και τη συγγραφή του σεναρίου έως και τα γυρίσματα και την ολοκλήρωση της ταινίας στην αίθουσα του μοντάζ, μαθαίνοντας έτσι τα βασικά για όλα τα πόστα-κλειδιά.

Το εργαστήρι θα χωριστεί σε ενότητες και κάθε ενότητα θα διδάσκεται σε μία ή περισσότερες συναντήσεις (βλ. πρόγραμμα παρακάτω). Πέρα των σταθερών διδασκόντων, σε ορισμένες συναντήσεις θα παρέμβουν και γνωστοί επαγγελματίες του χώρου, για να μεταδώσουν την εμπειρία τους στο αντικείμενό τους.

Η διδακτική προσέγγιση θα είναι τόσο θεωρητική όσο και εμπειρική: με αφορμή και με βάση τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου σεναρίου που η τάξη θα γράψει και έπειτα θα κληθεί να μετουσιώσει σε ταινία μικρού μήκους, θα αναλύονται σε κάθε βήμα τα βασικά της κινηματογραφικής τέχνης, οι διάφοροι τρόποι προσέγγισης και οι διαθέσιμες επιλογές, και τελικά θα γίνεται η βέλτιστη επιλογή και η λήψη αποφάσεων, τόσο με δημιουργικά όσο και πρακτικά κριτήρια.
Στο τέλος του εργαστηρίου θα γίνουν τα γυρίσματα της ταινίας, με τη βοήθεια ορισμένων έμπειρων τεχνικών και επαγγελματιών.

Το εργαστήρι απευθύνεται κυρίως σε σπουδαστές και σε νέους επαγγελματίες του χώρου που επιθυμούν να γνωρίσουν όλη τη διαδικασία ή να εμβαθύνουν σε ένα κομμάτι αυτής, καθώς και σε έμπειρους επαγγελματίες που θέλουν να ζήσουν τη δημιουργική αυτή εμπειρία, ενδεχομένως και από άλλο πόστο από το γνώριμό τους, απαλλαγμένοι από τα γνωστά άγχη μιας παραγωγής. Επίσης σε άτομα που έχουν ασχοληθεί με κάποια άλλη τέχνη και γενικότερα σε όσους πιστεύουν πως μπορούν να συμβάλλουν δημιουργικά στον σκοπό και στην ομάδα, και ας μην έχουν πρότερη εμπειρία σε κάτι από τα παραπάνω.

Σκοπός του εργαστηρίου, πέρα από την εμβάθυνση σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο που ήδη γνωρίζουν, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν και σε άλλα πόστα/ρόλους, διευρύνοντας έτσι τις γνώσεις και την εμπειρία τους, ώστε στο μέλλον να μπορούν να υπηρετήσουν ακόμα καλύτερα το πόστο τους. Ιδιαίτερη έμφαση στην όλη διαδικασία θα δοθεί στο πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας, πάνω στο οποίο θα βασιστούν όλες οι προσπάθειες, μια ιδιότητα-κλειδί για την επιτυχία κάθε κιν/κής παραγωγής.

Στο τέλος θα γίνει μια εκδήλωση – πάρτι για την προβολή της ταινίας, ώστε το κοινό να γνωρίσει την προσπάθεια που έγινε, και επίσης για να συζητηθεί το αποτέλεσμα και να λάβουν οι συμμετέχοντες εποικοδομητικό feedback. Κάθε συμμετέχοντας θα λάβει το DVD της ταινίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ (ένα 2ωρο κάθε εβδομάδα)
– ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ
– ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ – 1 συνάντηση – θα αναλυθούν όλα τα στάδια παραγωγής μιας ταινίας, στα οποία αργότερα θα γίνει εμβάθυνση διεξοδικά, κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.
– ΣΕΝΑΡΙΟ – 4 συναντήσεις – οι συμμετέχοντες, με τη βοήθεια των διδασκόντων, θα γράψουν όλοι μαζί μια ολοκληρωμένη ταινία μικρού μήκους, την οποία έπειτα θα κληθούν να γυρίσουν. Έτσι θα βιώσουν τις διάφορες φάσεις του σεναρίου, από τη σύλληψη της ιδέας και την πρώτη περίληψη, έως την αναλυτική γραφή του σεναρίου και τις απαραίτητες διορθώσεις και βελτιώσεις.
– ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – 1 συνάντηση – θα αναλυθούν τα βασικά της σκηνοθεσίας, οι αρμοδιότητες και η δουλειά του σκηνοθέτη και η προσέγγιση και διαχείριση τόσο των δημιουργικών όσο και των πρακτικών προβλημάτων.
– ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ – 1 συνάντηση – τι είναι η διεύθυνση φωτογραφίας και η μεγάλη της συμβολή και επίδραση σε όλα σχεδόν τα στοιχεία μιας ταινίας.
– ART DIRECTION – 1 συνάντηση – Ανάλυση της τεράστιας αλλά και συχνά αόρατης επίδρασης που έχουν τα σκηνικά, τα κουστούμια, το hair και το make up τόσο στην ανάδειξη και ενίσχυση των μηνυμάτων της ταινίας όσο και στην καλλιτεχνική αρτιότητα αυτής.
– ΉΧΟΣ – 1 συνάντηση – πρόζα , φυσικοί ήχοι, μουσικές βιβλιοθήκες και αυθεντική μουσική – η βέλτιστη και δημιουργική χρήση όλων αυτών των ηχητικών στοιχείων στην υπηρεσία της ταινίας μας.
– CASTING – 1 συνάντηση – πως επιλέγουμε τους ηθοποιούς που θα ενσαρκώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ήρωες του σεναρίου, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ερμηνευτικές τους ικανότητες όσο και τις απαιτήσεις του σεναρίου και τις δυνατότητες της παραγωγής.
– LOCATION SCOUTING – 1 συνάντηση – εύρεση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων που ταιριάζουν στις ανάγκες του σεναρίου, που θα προσθέσουν αξία στην ταινία, και τους οποίους μπορεί να υποστηρίξει η παραγωγή.
– ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΕΣ – 1 συνάντηση – η σημασία της πρόβας στον κιν/φο και η διαφορά με τη θεατρική πρόβα. Πως διευθύνουμε τους ηθοποιούς στο γύρισμα.
– DECOUPAGE – 1 συνάντηση – ο αναλυτικός προγραμματισμός της σκηνοθεσίας και ο τεμαχισμός των σκηνών στα πλάνα που θα γυριστεί η κάθε σκηνή.
– ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ – 1 συνάντηση – η διευθέτηση των λεπτομερειών της παραγωγής και ο συντονισμός όλων των δραστηριοτήτων, του προσωπικού και των απαιτούμενων πόρων.
– ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ – 3 συναντήσεις – εσωτερικά και εξωτερικά γυρίσματα ανάλογα με τις ανάγκες και τα locations του σεναρίου. Τη σκηνοθεσία των γυρισμάτων θα πραγματοποιήσουν οι ίδιοι οι μαθητές, σύμφωνα με όσα θα έχουν διδαχθεί και προετοιμάσει στις προηγούμενες συναντήσεις και με την επί τόπου υποστήριξη και καθοδήγηση του Σκηνοθετη.
– ΜΟΝΤΑΖ – 2 συναντήσεις – Οι συμμετέχοντες παρίστανται στο μοντάζ και ανακαλύπτουν το μαγικό αυτό κόσμο, όπου για τρίτη φορά επανασκηνοθετείται η ταινία και λαμβάνονται κρίσιμες και πολύ δημιουργικές αποφάσεις.
– ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ / ΠΑΡΤΙ

Τόπος Διεξαγωγής: Ελεύθερο Σχήμα (Λαμίας 2, Ταύρος)
Διάρκεια: 5 μήνες
Κόστος: 50€/μήνας

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΣΣΑΝΤΡΟ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟ
Γεννήθηκε στο Κάλιαρι Ιταλίας και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε κιν/φο στο Μιλάνο, όπου έκανε τις πρώτες του ταινίες μικρού μήκους. Οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ ανα τον κόσμο, αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία. Εκτός από τις διάφορες οπτικοακουστικές παραγωγές του, έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη σε μεγάλες ξένες παραγωγές. Επίσης είναι ενεργός στην εκπαίδευση στον κιν/φο, συμμετέχοντας σε διάφορα σεμινάρια και εργαστήρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκτός από τη σκηνοθεσία ασχολείται και με το σενάριο και το μοντάζ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΦΛΩΡΑΚΗ
Ο Ηλίας Φλωρακης είναι βραβευμένος σεναριογράφος και συγγραφέας θεατρικών και λογοτεχνικών έργων. Διδάσκει σενάριο και δημιουργική γραφή και είναι μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Έχει επίσης ασχοληθει με τη σκηνοθεσία και το μοντάζ και οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε φεστιβάλ κιν/φου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συντάκτης: c.l.sad

Is the author of strange short stories, theatrical plays and scripts. Living in Athens, holds more than 40 world records on computer games with the Twin Galaxies Scoreboard. Teaches computers in older people and he is coordinator in Creative Writing Lab and CineLike Lab (film workshop for children). Member of Scriptwriters Guild of Greece. www.oneirokykloi.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: