Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης επέλεξε να συνθέσει μια παράσταση από τέσσερα μονόπρακτα του Πίντερ. Θεατρικά με αρχετυπικές έννοιες: σύντροφος, οικογένεια, εξουσία! Ζώντας το πένθος ο σκηνοθέτης με τον θάνατο του πατέρα του, αναζήτησε κείμενα θεραπευτικά και οδηγήθηκε στα: Κάπου σαν την Αλάσκα, Νύχτα, Οικογενειακές Φωνές και Ένα για το δρόμο. Στο κλίμα και την Πιντερική ατμόσφαιρα με τις πάρα πολύ σημαντικές παύσεις και τις σιωπές, με τον ελλειπτικό λόγο του, μας μύησε ο Μάνος Καρατζογιάννης με την παράστασή του ΦΩΝΕΣ, που ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου και αναμένουμε να το δούμε και στις παραστάσεις της νέας σαιζόν.
Μαζί μας ήταν ο Βασίλης Ορλιακλής, κλινικός Ψυχολόγος, ιδρυτής του ΚΕΨΥΠΑ
Ο Χάρολντ Πίντερ γεννήθηκε το 1930 στο Χάκνεϋ του Λονδίνου από Εβραίους γονείς εργατικής τάξης. Έλαβε την εκπαίδευσή του στο Hackney Downs Grammar School και για σύντομο χρονικό διάστημα, στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης (RADA).Είχε και έντονο πολιτικό λόγο, ιδιαίτερα στα τελευταία του θεατρικά έργα.
Στο λόγο του για το Βραβείο ΝΟΜΠΕΛ που έλαβε το 2005 είπε:
«Το 1958 έγραψα τα ακόλουθα: Δεν υπάρχουν σαφείς διαχωριστικές διαφορές μεταξύ αυτού που είναι πραγματικό και αυτού που δεν είναι, ούτε του αληθούς και του αναληθούς. Δεν είναι απαραίτητο κάτι να είναι ή αλήθεια ή ψέμα. Μπορεί να είναι και τα δύο.
Πιστεύω ότι αυτοί οι ισχυρισμοί εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα ως προς τη διερεύνηση της πραγματικότητας μέσω της τέχνης. Έτσι, ως συγγραφέας τους υποστηρίζω αλλά ως πολίτης αδυνατώ. Ως πολίτης οφείλω να αναρωτηθώ: Τι είναι αλήθεια; Τι είναι ψέμα;
Η αλήθεια στο θέατρο πάντοτε διαφεύγει. Ολόκληρη δεν τη βρίσκεις ποτέ αλλά η αναζήτησή της είναι συναρπαστική. Η αναζήτηση είναι σαφώς ό,τι προηγείται της προσπάθειας. Η αναζήτηση είναι ο σκοπός σου. Τις περισσότερες φορές μέσα στο σκοτάδι προσκρούσεις στην αλήθεια, συγκρούεσαι μαζί της ή, ρίχνοντάς της μια φευγαλέα ματιά, βλέπεις μια εικόνα ή ένα σχήμα που μοιάζει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια, συχνά χωρίς να συνειδητοποιείς ότι συνέβη ακόμα κι αυτό. Αλλά η πραγματική αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν υπάρχει μια αλήθεια στη δραματική τέχνη. Υπάρχουν πολλές που αντικρούονται, συγκρούονται, αντικατοπτρίζουν η μία την άλλη, αγνοούν η μία την άλλη, κοροϊδεύουν η μία την άλλη, δεν βλέπουν η μία την άλλη.
Μερικές φορές αισθάνεσαι για μια στιγμή ότι κρατάς την αλήθεια στα χέρια σου κι αμέσως μετά γλιστράει μέσα από τα δάκτυλά σου και χάνεται”.
Φωνές, του Χάρολντ Πίντερ
σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη
με τους ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΑΛΕΙΦΟ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΛΟΥΚΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΙΚΟ ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΗ, ΜΑΝΟ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗ
Τι ήταν στ’ αλήθεια η παιδική ηλικία; Πως αλλιώς να ρωτήσει να μάθει κανείς γι’ εκείνην χωρίς να κάνει αυτήν την αμήχανη ερώτηση. Τι ήταν – εκείνη η φλόγα, η έκπληξη, η αδιάλειπτη αίσθηση πως δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. H γλυκιά, βαθιά εκείνη αίσθηση των δακρύων που σου πλημμύριζαν τα μάτια;
Rainer Maria Rilke
Ο Δημήτρης Καταλειφός, η ‘Ολια Λαζαρίδου, η Λουκία Μιχαλοπούλου κι ο Νίκος Πουρσανίδης συναντιούνται για πρώτη φορά επί σκηνής, στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου. Τη διανομή συμπληρώνει ο ίδιος ο σκηνοθέτης και ο μικρός Σπύρος Γουλιέλμος.
Ο νομπελίστας Χάρολντ Πίντερ με τα μονόπρακτά του Κάπου σαν την Αλάσκα, Νύχτα, Οικογενειακές Φωνές και Ένα για το δρόμο ανατρέχοντας στην παιδική ηλικία σκιαγραφεί την ύπαρξη, τον έρωτα, την οικογένεια και την εξουσία, δημιουργώντας ουσιαστικά κάτι που σχεδόν έχουμε χάσει: μια κοινή μνήμη, έναν κοινό τόπο, ένα σημείο αναφοράς ξεκάθαρο.
Όπως αναφέρει ο ίδιος ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Μάνος Καρατζογιάννης: «Θέμα της παράστασης είναι η ταυτότητα μέσα από τη σχέση μας με το χρόνο, το σύντροφο και την οικογένεια μας, την εξουσία. Σήμερα που ακόμα και στις πιο ιδιωτικές σχέσεις έχει εισβάλει ως ενδιάμεσος η τεχνολογία. Σήμερα που η εξουσία διεθνώς κατασκευάζοντας γερά άλλοθι διαπράττει τα πιο φριχτά εγκλήματα.»
Τα μονόπρακτα του Πίντερ τριάντα χρόνια μετά την πρώτη τους παρουσίαση, μεταφράζονται εκ νέου και ενώνονται για πρώτη φορά σε αυτήν τη θεατρική σύνθεση. Η ποιητική και φιλοσοφική ματιά του Πίντερ γίνεται το όχημα για να επαναπροσεγγίσουμε τον σύγχρονο άνθρωπο στον πυρήνα του, στις πιο κοντινές του σχέσεις, στην ιδιωτική αλλά και στη δημόσια σφαίρα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύνθεση – Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Μετάφραση: Δήμος Κουβίδης
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Καταλειφός, Όλια Λαζαρίδου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Νίκος Πουρσανίδης, Μάνος Καρατζογιάννης και ο μικρός Σπύρος Γουλιέλμος
Σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Video: Στάθης Αθανασίου
Μουσική: Αλέξανδρος Γκόνης
Επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ρέα Θωμάκου
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός
Γραφίστας: Θωμάς Παπάζογλου
Στην ηχογράφηση της μουσικής της παράστασης πήραν μέρος οι μουσικοί:
Φλάουτο: Κωνσταντίνα Βεντούρη-Ρούσσου, Κλαρινέτο: Βασίλης Μπίλλας, Βιολί: Παναγιώτης Λάμπουρας
Eπικοινωνία παράστασης: Ευαγγελία Σκρομπόλα & Μαρία Τσολάκη
Διεύθυνση Παραγωγής: ‘Ολγα Μαυροειδή
Παραγωγός: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος
Παραγωγή: ΛΥΚΟΦΩΣ
ΚΕΨΥΠΑ, (Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης & Προσωπικής Ανάπτυξης)
Παναγούλη 7, Μαρούσι – Τηλέφωνο 210 61.29.316 – Κινητό: 6972 88.78.18
Σεμινάρια που πραγματοποιούνται στο χώρο:
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, με την Φιλαρέτη Κομνηνού
ΣΩΜΑ: Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, με τον Γιώργο Καραμίχο
Ο ΕΑΥΤΟΣ, ΤΑ ΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ, με τον Χρήστο Λούλη
Περισσότερες πληροφορίες: www.kepsypa.gr